Holistic Flytande D3-vitamin witamina D3 w płynie cholekalcyferol witamina C ksylitol cukier brzozowy witamina D Zobacz większe

Holistic Flytande D-vitamin witamina D3 w płynie cholekalcyferol witamina C ksylitol cukier brzozowy witamina D z lanoliny

HO45

Nowy produkt

Holistic Flytande D-vitamin jest suplementem diety zawierającym witaminę D.

Więcej szczegółów

Więcej informacji

Zainteresowanych zakupem detalicznym zapraszamy na stronę Holistic-Polska gdzie znajduje się Lista sklepów>>>

Holistic Flytande D-vitamin jest suplementem diety zawierającym witaminę D.

Dystrybutor: Naturalna Medycyna Sp. z o.o. Wilkanowo ul. Piaskowa 5, 66-008 Świdnica

index: HO45

Składniki: woda, naturalne soki owocowe (jabłko, pomarańcza, winogron, marakuja), cukier brzozowy, naturalne aromaty (marakuja, winogron), witamina D3 (cholekalcyferol), przeciwutleniacz (kwas askorbinowy - witamina C), barwniki naturalne (burak), konserwant (sorbinian potasu).

Witamina D jest uzyskiwana z tłuszczu wełny owczej (lanoliny).

Zawartość opakowania: 500 ml

Porcja dzienna zawiera: 42 µg witaminy D3 (840% referencyjnych wartości spożycia)

Sposób użycia dla dorosłych: 5 ml (1 łyżeczka - 1 680 IU) dziennie. Najlepiej przyjmować podczas posiłku. Dobrze wstrząsnąć przed spożyciem. Zalecana dzienna porcja nie powinna zostać przekroczona. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Spożycie witaminy D może zwiększyć zapotrzebowanie organizmu na  magnez.

Zawiera ksylitol (cukier brzozowy) i nadmierne spożycie może mieć efekt przeczyszczający.

Magazynowanie: Chronić przed wilgocią i przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci. Po otwarciu zużyć w ciągu 3 miesięcy.

Kraj produkcji: Szwecja.

 

Opinia eksperta: 

Daria Łukowska

Dietetyczka, popularyzatorka nauki.

Autorka  serii na kanale YT „Forma na życie”

W wieku 70 lat skóra syntetyzuje nawet o  60% mniej witaminy D3, niż wtedy, gdy jesteśmy dziećmi. W dodatku ochrona skóry przed promieniowaniem UV poprzez używanie kremów o dużym filtrze czy zakrywanie ciała w słoneczne dni – będzie zwiększać ryzyko niedoboru tej witaminy. A wiemy, że witamina D3 niesie ze sobą całe spektrum dobroczynnych dla zdrowia właściwości, od wsparcia układu odpornościowego, do prawidłowej mineralizacji kości – niezwykle ważnej dla osób w podeszłym wieku.

Wiemy bowiem, że to wiek jest podstawowym czynnikiem ryzyka wystąpienia osteoporozy.

    

Opinia eksperta:

Agnieszka Piskała-Topczewska
Dietetyczka, diet coach

Witamina D jest charakteryzowana jest jako regulator homeostazy metabolizmu kości i gospodarki wapniowej, ale także zapewnia działania pozaszkieletowe, ponieważ receptory witaminy D stwierdzone zostały w różnych tkankach.
Niedobór witaminy D odgrywa ważną rolę w oporności na insulinę. Niektóre doniesienia sugerują, że niedobór witaminy D ma negatywny wpływ na wrażliwość na insulinę. Przeprowadzone badania łączą niski poziom w surowicy 25OHD z patofizjologią otyłości, zespołu metabolicznego i cukrzycy. Niższe poziomy witaminy D w początkowym okresie ciąży są związane ze zwiększonym ryzykiem występowania cukrzycy ciążowej. Niskie stężenia witaminy D zwiększają prawdopodobieństwo wystąpienia powikłań cukrzycowych. Docelowe stężenie zapewniające optymalne efekty działania witaminy D określane jest na poziomie 30–50 ng/ml (75–125 nmol/l) stężenia 25-hydroksywitaminy D w surowicy. Według aktualnych rekomendacji dla wszystkich kobiet w ciąży powinna być zalecana suplementacja witaminy D w dawkach 1500–2000 IU/D, co najmniej na początku drugiego trymestru ciąży do porodu. W badaniach przeprowadzonych przez kanadyjskich naukowców, dowiedziono iż niski poziom witaminy D zwiększa ryzyko wystąpienia zespołu metabolicznego, a zwiększenie poziomu 25OHD może przyczyniać się do zmniejszenia zagrożenia wystąpieniem zespołu metabolicznego, w tym cukrzycy typu 2 i schorzeń układu sercowo-naczyniowego.