Holistic D-vitamin VEGAN witamina D3 z porostów cholekalcyferol d-alfa-tokoferol witamina E ekologiczna oliwa Zobacz większe

Holistic D-vitamin VEGAN witamina D3 z porostów cholekalcyferol d-alfa-tokoferol witamina E ekologiczna oliwa

HO101

Nowy produkt

Holistic D-vitamin Vegan jest suplementem diety zawierającym ekologiczną oliwę i witaminę D3 w kroplach, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Brak ekspozycji na bezpośrednie promienie słoneczne i stosowanie kremów z filtrami powoduje częsty niedobór tej witaminy szczególnie w miesiącach zimowych. Witamina D wspiera działanie systemu odpornościowego.

Więcej szczegółów

Więcej informacji

Zainteresowanych zakupem detalicznym zapraszamy na stronę Holistic-Polska gdzie znajduje się Lista sklepów>>>

Holistic D-vitamin Vegan jest suplementem diety zawierającym ekologiczną oliwę i witaminę D w kroplach. Witamina D3 (cholekalcyferol) jest pochodzenia roślinnego - ekstrakt z porostów.

Składniki: ekologiczna oliwa z oliwek, witamina D3 (cholekalcyferol), przeciwutleniacz (d-alfa-tokoferol - naturalna witamina E).

Zawartość opakowania: 50 ml

Porcja dzienna zawiera: od 12,5 μg (250 % RWS*) do 50 μg (1000% RWS*)  witaminy D3

*RWS - % referencyjnych wartości spożycia

Sposób użycia dla dorosłych: 1-4 kropli (500-2000 IU) dziennie popijając szklanką wody.

Sposób użycia dla dzieci: 1-2 krople (500-1000 IU) dziennie. Jeśli dziecko jest karmione piersią, a matka przyjmuje 4 000 IU na dzień lub więcej, należy obniżyć porcję dla dziecka do 1 kropli na dzień lub podawać co drugi dzień.

Wstrząsnąć przed użyciem. Zalecana dzienna porcja nie powinna zostać przekroczona. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Spożycie witaminy D może zwiększyć zapotrzebowanie organizmu na  magnez.

Magazynowanie: Chronić przed wilgocią i przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci.

Dystrybutor: Naturalna Medycyna Sp. z o.o. ul. Poziomkowa 48; 65-128 Zielona Góra; www.dystrybucja-naturalna-medycyna.pl

Kraj produkcji: Szwecja.

Najlepiej spożyć przed końcem: Data podana na opakowaniu (Bäst före utgången av).

 

Opinia eksperta: 

Daria Łukowska

Dietetyczka, popularyzatorka nauki.

Autorka  serii na kanale YT „Forma na życie”

W wieku 70 lat skóra syntetyzuje nawet o  60% mniej witaminy D3, niż wtedy, gdy jesteśmy dziećmi. W dodatku ochrona skóry przed promieniowaniem UV poprzez używanie kremów o dużym filtrze czy zakrywanie ciała w słoneczne dni – będzie zwiększać ryzyko niedoboru tej witaminy. A wiemy, że witamina D3 niesie ze sobą całe spektrum dobroczynnych dla zdrowia właściwości, od wsparcia układu odpornościowego, do prawidłowej mineralizacji kości – niezwykle ważnej dla osób w podeszłym wieku.

Wiemy bowiem, że to wiek jest podstawowym czynnikiem ryzyka wystąpienia osteoporozy.

   

Opinia eksperta:

Agnieszka Piskała-Topczewska
Dietetyczka, diet coach

Witamina D jest charakteryzowana jest jako regulator homeostazy metabolizmu kości i gospodarki wapniowej, ale także zapewnia działania pozaszkieletowe, ponieważ receptory witaminy D stwierdzone zostały w różnych tkankach.
Niedobór witaminy D odgrywa ważną rolę w oporności na insulinę. Niektóre doniesienia sugerują, że niedobór witaminy D ma negatywny wpływ na wrażliwość na insulinę. Przeprowadzone badania łączą niski poziom w surowicy 25OHD z patofizjologią otyłości, zespołu metabolicznego i cukrzycy. Niższe poziomy witaminy D w początkowym okresie ciąży są związane ze zwiększonym ryzykiem występowania cukrzycy ciążowej. Niskie stężenia witaminy D zwiększają prawdopodobieństwo wystąpienia powikłań cukrzycowych. Docelowe stężenie zapewniające optymalne efekty działania witaminy D określane jest na poziomie 30–50 ng/ml (75–125 nmol/l) stężenia 25-hydroksywitaminy D w surowicy. Według aktualnych rekomendacji dla wszystkich kobiet w ciąży powinna być zalecana suplementacja witaminy D w dawkach 1500–2000 IU/D, co najmniej na początku drugiego trymestru ciąży do porodu. W badaniach przeprowadzonych przez kanadyjskich naukowców, dowiedziono iż niski poziom witaminy D zwiększa ryzyko wystąpienia zespołu metabolicznego, a zwiększenie poziomu 25OHD może przyczyniać się do zmniejszenia zagrożenia wystąpieniem zespołu metabolicznego, w tym cukrzycy typu 2 i schorzeń układu sercowo-naczyniowego.